Aikido Toho Iai

Iaido er kunsten at trække sværdet og forsvare sig i een lynhurtig og korrekt bevægelse. Oprindelig blev Iaido trænet som svar på truslen om overraskelses angreb.

Til forskel fra reel fægtning (Kenjutsu), hvor situationen er kendt og sværdet allerede trukket, så gav overraskelses-angreb yderligere udfordringer mht. sindsstemning i overraskelsessituationen og optimale bevægelser i forbindelse med trækningen af sværdet. I overraskelses situationen var der ikke tid til at sætte sig ind i bestemt sindsstemning som før et større slag.

En god Iaido udøver måtte være i stand til at skifte fra fokus på hverdagsting til en nødvendig og lynhurtig handling på et splitsekund. Denne handling måtte være flydende og uden tanke da enhver tanke (endda om overraskelse "hvad sker der!") kunne fastlåse sindet og bevirke tøven og dermed betyde døden.

Denne flydende, uden-tanke tilstand, er meget afstressende og kan også bruges i vores moderne hverdag.
Desuden kan Iaido virke afstressende ved at man mindes om at sværdet som man har i hænderne er dødeligt, denne erkendelse får hverdagsproblemer til at se lidt mindre ud.

Udover det så er Iaido også en kunst som indeholder utrolig mange detaljer. Alle med en meget god grund, som kan være svære at opdage ved første øjekast, men muligvis først går op for een efter nogle års træning.

Den form for Iaido, som Nishio Sensei udøver, er hans egen stilart. Denne stilart kaldes Aikido Toho Iai. Stilarten har sine rødder i de gamle Iaido stilarter, men det specielle ved Nishio Sensei's Iaido er, at den er tæt forbundet med hans dynamiske Aikido.

Aikido Toho Iai består af 15 Kata former, hvoraf 13 svarer til en Aikido teknik. Dette gør at kata formerne oftest indeholder flere bevægelser end traditionel Iaido, og derved bliver Nishio Sensei's Iaido ligeså dynamisk og udfordrende, som hans Aikido.

En anden vigtig ting som gør Nishio Sensei's Aikido Toho Iai speciel, er at den er under stadig udvikling. Det er ikke en række Kata former, som altid vil være de samme, men en række bevægelser der udvikler sig i takt med små ændringer i Nishio Sensei's Aikido. Derved bliver Aikido Toho Iai som et spejl for Nishio Sensei's Aikido.

Se mere på
European Aikido Toho Organisation.